• Yardıma Mı İhtiyacınız Var? Sizi Geri Arayalım
  • Çalışma Saatleri: 8:00 AM – 7:45 PM
Thumb

e-Bilet Nedir?

Elektronik bilet, alıcısına elektronik ortamda oluşturulan ve elektronik araçlar aracılığıyla iletilen bir belge türüdür. 26 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan 415 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, kara ve deniz yoluyla yapılan şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığında elektronik bilet kullanımı başlamıştır. Ayrıca, kara yolu yolcu taşımacılığı yapanlar da elektronik yolcu listesi düzenleyebilirler.

e-Bilet Mükellefi misiniz?

Tüzel kişi mükellefler, 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen elektronik fatura uygulamasından yararlanabilmek için izin almalıdır. Gerçek kişi mükellefler ise bu uygulamadan faydalanabilmek için güvenli elektronik imzaya sahip olmalıdır.

Ayrıca, elektronik bilet ve yolcu listesi düzenleme konusunda belirtilen kurallara uygun hazırlıkların tamamlanmış olması gerekmektedir. Tebliğin (8) numaralı bölümünde belirtilen raporlama gereksinimlerini karşılamak için gereken altyapı ve hazırlıkların da tamamlanmış olması şarttır

Thumb
Thumb

Elektronik Bilet ve Yolcu Listesi Düzenlenmesi ve Elektronik Biletin Teslimi

Elektronik biletler, temel olarak elektronik ortamda oluşturulur ve internet dahil olmak üzere elektronik araçlar ve ortamlar kullanılarak iletilir, saklanır ve sunulur. İzin alan mükellefler, talep halinde elektronik biletleri merkez, şube veya acentelerinden kâğıt olarak da teslim edebilirler. Bu durumda, kâğıt çıktının merkez, şube veya acente tarafından imzalanıp kaşelenmesi gerekmeyebilir.

Seyahat firmaları, elektronik biletleri mali mühür veya güvenli elektronik imza ile imzalayarak, talep eden muhataplarına elektronik araçlar ve ortamlar aracılığıyla teslim ederler. Elektronik biletler, bazı durumlarda yolcuya kâğıt baskısı olarak iletilmesi gereken belgeler arasındadır.

Raporlama İmzalama

Elektronik bilet ve elektronik yolcu listeleri, düzenlendikleri günü takip eden günün sonuna kadar, yani saat 23:59'a kadar www.efatura.gov.tr internet adresi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine yüklenmelidir.

  • İmzalama: Mühürleme veya imzalama işlemlerinde en az XAdES-BES yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca, ihtiyaca göre XAdES-T veya XAdES-A gibi daha kapsamlı yöntemler de tercih edilebilir.
Thumb
Thumb

e-Mutabakat Demo Talebi

Zamandan tasarruf etmek ve bilinmedik programlar arasında kaybolmamak için aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Cari bakiye takibi ile düzen ve kontrol sağlayın! Yeniliklerimizle sizi tanıştırmak için formu doldurarak uzmanlarımızla iletişim kurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için hemen formu doldurun!